15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://revista.teotrandafir.com 300 true

Veste neplăcută pentru milioane de români. Anunțul făcut de un expert financiar. Uitați de pensii și salarii. ASTA e mult mai grav!

0 Comments

Specialiștii privesc cu mare temere la ce ne așteaptă în viitor din punct de vedere economic. Mulți spun că ne îndreptăm cu pași mici, dar în mod sigur, spre o nouă criză economică.

Președintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, domnul Iancu Guda, a scris pe blogul său despre noua recesiune.

„Am identificat 1.425 de companii înfiinţate înainte de anul 2005, care au înregistrat venituri de peste un milion de euro pe parcursul anului 2016, cu maxim doi acţionari care astăzi au vârsta peste 60 de ani.

Aceste companii înregistrează venituri totale de 32 miliarde de lei. E un nivel consolidat al EBITDA (eng. Earnings Before Interest and Tax = EBIT + Amortizare) de 10,5% şi valorează aproximativ 21,1 miliarde de lei, aproape cât nivelul tuturor investiţiilor străine direct în România în anul 2016”, scrie Guda pe blogul lui.

„Acţionarii celor 1.425 de companii au acum peste 60 de ani şi o vârstă medie de 65 de ani, aceştia fiind crescuţi şi educaţi într-un alt secol, obişnuit cu un mod diferit de a face afaceri.

Pentru majoritatea dintre aceştia este foarte greu să facă trecerea de la un anumit model de business la unul nou, ceea ce creează probleme proprietarilor care nu ştiu să se replieze.

Generaţiile viitoare nu există sau copiii nu vor să preia afacerea părinţilor pentru a fi clona acestora. Există deseori certuri şi probleme în familie.

Problema forţei de muncă devine din ce în ce mai acută, iar acţionarii acestor companii ar trebui să se gândească foarte serios la vânzarea afacerii în condiţiile în care perioada aceasta (2018 – 2019) poate fi ultima ocazie, în condiţiile în care viitorul business-ului devine mult mai incert din cauza apropierii cu paşi repezi a unui nou moment de recesiune!”, a mai spus analistul financiar.

CITEȘTE ȘI: Proiect: scutire de la întreținere pentru părinții cu copii mai mici de 7 ani

Ce ar trebui să urmărească afaceriștii români în evoluția economică

„Companiile româneşti, marile firme multinaţionale, fondurile de investiţii sinergetice sau financiare şi diverşi antreprenori ar trebuie să fie interesaţi de aceste companii.

Motivul este simplu. Extinderea afacerilor existente prin preluarea companiilor concurente duce la economii de scală. E vorba de preţuri mai bune obţinute de la furnizori. Vorbim și de diferite sinergii (complementaritatea produselor şi echipamentelor de producţie, dedublicarea costurilor fixe şi administrative.

Nu în ultimul rând, extinderea portofoliului de clienţi către care se poate vinde o gamă extinsă de produse complementare).

Finanţarea acestor achiziţii s-ar putea realiza cu sprijinul lichidităţilor disponibile sau finanţărilor acordate de bănci!”, adaugă Iancu Guda.

Previous
Next

0 Comments

Leave a Reply