15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://revista.teotrandafir.com 300 true

Este româncă și singura femeie din Europa de Est care face transplant de ficat! Pacienții o consideră mâna lui Dumnezeu

0 Comments

Dacă România se poate mândri cu ceva, atunci poate fi vorba despre medicii români extrem de bine pregătiți și de dedicați profesiei lor.

Iar medicul Doina Hrehoreț, de la Institutul Clinic Fundeni este unul dintre oamenii care au reușit să salveze mii de oameni în cariera sa.

Fosta elevă a profesorului Irinei Popescu și actuala mână dreaptă a acestui medic cunoscut în întreaga țară, dr. Doina Hrehoreț este considerară de către toți pacienții săi drept „mâna lui Dumnezeu”.

De ani de zile, aceasta se ocupă de transplantul hepatic. Este singura femeie din România și unica din Europa de Est care face transplat de ficat. Considerată cea dificilă și complexă operație, transplantarea ficatului este o treabă obișnuită pentru acest medic.

„Suntem patru chirurgi în toată țara care facem transplant hepatic”, a dezvăluit medicul pentru evz.ro.

Când sunt doi donatori într-o zi

Revenim la programul de transplant hepatic: „Suntem două echipe de transplant în Institutul Clinic Fundeni, lucrăm câte o săptămână, la apel, prin rotație. Una este condusă de Conf. Dr. Vlad Brașoveanu și una de mine, întreaga activitate de transplant fiind coordonată de Prof. Dr. Irinel Popescu. Dar se întâmplă ca în săptămâna în care teoretic ești liber să fie doi donatori în aceeași zi și atunci ți se modifică tot programul.

Capacitatea centrului nostru este de un transplant pe zi și, în acest caz, al doilea ficat se transplantează la Spitalul Sfânta Maria, unde am un contract de colaborare tocmai pentru a soluționa aceste situații. Și, conform regulilor lui Murphy, foarte des sunt doi donatori în săptămâna mea liberă… Așa s-a întâmplat și în această săptămână, au fost doi donatori de ficat, eram liberă, aveam musafiri acasă… Mi-am cerut scuze și am plecat la spital, ca de atâtea alte ori…”, zice dr. Hrehoreț.

Din păcate, acest program își pune amprenta pe viața socială a medicului.

„E greu să nu ai viață socială, să nu ai familie, să fii disponibil la orice oră din zi și din noapte, să stai cu telefonul deschis tot timpul și în momentul în care primești un apel să te mobilizezi ca la armată.

Ca să nu mai vorbesc de noaptea dinaintea transplantului, o noapte semi-albă. Din cauza programului de zbor, medicii plecați la recoltare ajung cu ficatul la spital dimineața, în jurul orei 7. Pentru a scădea timpul de ischemie rece, recoltarea începe târziu și pe la ora 2 dimineața primim ultimele informații, care sunt, de fapt, cele mai importante.

În acel moment se decide cine va primi ficatul. Uneori, datele furnizate de Agenția Națională de Transplant înainte de recoltare (n.r. – vârsta donatorului, antecedentele lui medicale, analizele de laborator, ecografia) pot sugera un donator ideal, care ar impune alegerea unui receptor ideal (n.r. – pacient tânar, cu boală hepatică avansată, dar fără cancer, cu speranță de viață mare postoperator), mai spune medicul.

Este o cursă contracronometru, în care medicul Hrehoreț face față cu brio fiecărei provocări, iar acest lucru îi aduce satisfacții foarte mari.

Previous
Next

0 Comments

Leave a Reply